Biżuterię wykonuję według własnych pomysłów jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżczki tworzę dla wodniczki turkusowe kolczyczki i naszyjniczki. Lubię robić biżuterię, szydełkowanie nie jest mi obce, chętnie siadam do maszyny i szyję sukieneczki, bluzeczki, zabaweczki dla mojej córeczki. Zapraszam do zapoznania się z moją twórczością.
Życzę miłego oglądania :)

Jeśli jest coś co Ci wpadło w oko to śmiało pisz na adres

Zaglądają do mnie

poniedziałek, 9 września 2013

Tort lalka Barbie, Przepisy na różne masy cukrowe

Witam Was serdecznie,

Parę dni temu Wiki miała swoje urodzinki i zapragnęła mieć tort lalkę Barbie. Już robiłam taki tort gdy Wiki kończyła swoje 5 urodzinki. Każda lala ma suknię z innej masy cukrowej poniżej przepisy.

Tort lalka Barbie

W tym roku zrobiłam masę cukrową z takiego oto przepisu:

Masa cukrowa
  • 400 g cukru pudru 
  • 50 g glukozy w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  35 ml wody
  • barwnik spożywczy
Wykonanie masy
Przygotować dwa garnki większy i mniejszy, tak, aby swobodnie spoczywał na większym. Żelatynę należy namoczyć w wodzie, w mniejszym garnku na ok 5 minut. Następnie większy garnek postawić na gazie z taką ilością wody by nie dotykać dna mniejszego garnka, musi ogrzewać się parą wodną.
Postawić garnek z żelatyną i doprowadzić, do całkowitego jej rozpuszczenia nie można doprowadzić do wrzenia. Po rozpuszczeniu dosypać glukozę i wymieszać do rozpuszczenia. Trzeba uważać żeby nie zaczęło wrzeć bo wtedy masa nie wyjdzie. Następnie zdjąć z ognia i dodać tłuszcz - ja dałam małą łyżeczkę, delikatnie wszystko wymieszać. Do masy dodać stopniowo cukier puder ok ¼ ( masa zacznie gęstnieć i staje się taka trochę kleista ) stolnicę wysypać grubo pozostałym cukrem pudrem i wylać na niego masę cukrową. Może się zdarzyć, że nie będziemy potrzebować takiej ilości cukru pudru więc trzeba być ostrożnym przy dodawaniu. W przypadku, gdy masa będzie za twarda należy dodać trochę tłuszczu.



Tort lalka Barbie 2013r

Tort lalka Barbie
Tort lalka Barbie z masy cukrowej z pierwszego przepisu

A tort poniżej, wykonałam dwa lata temu z masy cukrowej na bazie prażonej mąki lub nazywana inaczej gotowana.

Tort lalka Barbie
Tort zrobiony na 5 urodzinki z masy gotowanej

Masa cukrowa gotowana


  •  0,5 kostki margaryny lub masła
  •  1 szklanka wody
  •  25 dag mąki pszennej
  •  0,5 kg cukru pudru 

Wykonanie masy
Wodę gotujemy do wrzątku dodajemy tłuszcz, gdy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy prażymy, ciągle mieszamy przez ok 15 min. Ja próbuję i przestaję prażyć gdy zaniknie wyraźny posmak mąki. Zdejmujemy z ognia,  dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja dodaję w czasie wyrabiania z cukrem. Dzielimy masę na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Obydwie masy barwiłam sokiem z buraczka

A teraz wady i zalety mas cukrowych : )
Pierwszą robiłam bardzo długo, ale za to lepiej mi smakuje. Oj namęczyłam się i dość długo ugniatałam, zbytnio nie wiedziałam jaka ma być ta masa, czy ma się troszkę lepić do ręki czy też nie. Zbyt dużo cukru to wychodziła za twarda i mało plastyczna więc dawałam po trochu  masła, w przepisie nie ma określonej ilości wydaje mi się, że dałam dużą łyżkę masła. Aż mogłam coś ulepić.
Drugą robi się szybciej, jest plastyczna jak plastelina, długo jest miękka nie wysycha ale wyczuwalny jest posmak mąki. Oby dwie łatwo się wałkowały i nakładały na tort. Przy krojeniu nie kruszą się.

Pozdrawiam
życzę Wam miłego wieczoru

2 komentarze:

Każdy pozostawiony komentarz sprawia mi ogromną radość.
Miło mi, że zaglądasz do mnie. Zapraszam ponownie :)